top of page

1337LIFE

Samarbeidspartnere: Kaya Sammerud, Kevin Ehrenberg og Ida Lahm

Prosjektvarighet: 7 uker

Veiledere: Kaja Misvær Kistorp, Manuela Aguirre, Ted Matthews

Prosjektrapport:

Sluttpresentasjon 1337LIFE
.pdf
Last ned PDF • 78.56MB

 


"Sett gaming på CV'en!"


Hovedmålet for dette prosjektet har vært å bli bedre kjent med metoder og verktøy for tjenestedesign for å kunne utføre en designprosess på en hensiktsmessig og effektiv måte.

Klassen har jobbet i 3 grupper på 4 studenter, hvor hver gruppe fikk et tema innenfor gaming.

Min gruppe fokuserte på gaming og offentlige tjenester.


Vi gjorde 15 intervjuer hvor intervjuobjektene på ulike måter var tilknyttet temaet vårt. Vi intervjuet gaming-entusiaster og -motstandere, vanskeligstilte ungdommer, NAV-ansatte, foreldre til gamere, profesjonelle gamere, game-utviklere, lærere, psykologer, funksjonshemmede, kommunale ansatte, osv. Her fikk vi øvd oss i intervjuteknikk, og vi ble kjente med retningslinjene for GDPR. Vi brukte mye tid på å analysere og bearbeide infoen vi fikk fra intervjuene, og vi lærte oss hvordan vi kunne anonymisere intervjuobjektene våre, selv i designprosessen.

Vi fant ut at mange gamere sliter med å takle et vanlig liv, og rømmer gjerne inn i en fiktiv verden hvor de opplever mestring og vennskap. Men det er ikke problemfritt å leve i et spill.


Hovedfunnene våre fra intervjuene kan kategoriseres i tre områder:

Navigation: Det er vanskelig å finne rett sted å få hjelp hvis man sliter med noe udefinert og ikke har en diagnose.


Meaning: Det er viktig å føle at livet har mening. Mange gamere finner mening i livet gjennom å game.


Invisibility: Gaming kan være en krevende aktivitet, som med tiden gir mange verdifulle ferdigheter som språkkunnskaper, organiseringsevne, team-arbeid, god konsentrasjon, osv. Men dette når ofte ikke opp i dagslyset, og forblir usynlige ferdigheter kun brukt til å game i kjelleren.


For å forstå hvilken situasjon brukergruppen vår er i lagde vi dette kartet, som forklarer at når man har det fint og alt går som det skal, bor man i Happy City (øverst til venstre). Men etterhvert kan livet bli vanskelig og man begynner å sige nedover The Slanting Hill of Despare. Når man bunnen har man ikke annet valg enn å kave gjennom Threshold Forest på leting etter noen som kan hjelpe deg. Er man så heldig å bli diagnostisert får man passere The Gate Keeper Doctor og kommer inn i System Land hvor man får hjelp til å bestige Mount Help, så man kan ta Ziplinen tilbake til Happy City. MEN, har man ikke diagnose, har man heller ingenting i System Land å gjøre, og må fortsette gjennom Threshold Forest for å prøve lykken i The Village of Public Services i steden. Kanskje finner man hjelp her, og får til slutt muligheten til å ta The Skilift of Belonging tilbake til Happy City.

Og det er altså i The Village of Public Services vår løsning finner sted.


Hvordan kan en offentlig tjeneste ta i bruk gameres skjulte ferdigheter på en måte som er nyttig for gameren selv?


Etter intervjurundene arrangerte vi en medvirkningsworkshop med folk med kompetanse omkring temaet vårt. Målet vårt med workshopen var å få diskutere hvordan vanskeligstilte unge bør behandles, hvilke ferdigheter man tilegner seg gjennom å game og hva denne kompetansen kan brukes til i det virkelige liv, for eksempel med tanke på å få seg en jobb.

Vi snakket blant annet med NAV, som arrangerer jobbsøkerkurs, gjerne til spesifikke grupper. NAV har også holdt noen arrangementer knyttet opp mot gaming, og har erfart at på disse eventene kommer det folk de ellers aldri få kontakt med. Her så vi et potensiale i jobbsøkerkurs i regi av NAV, for unge i gråsonen mellom normal og vanskeligstilt. Kurset skal ha til hensikt å gi deltakerne selvtillit og mestringsfølelse, kontakt med omverdenen og hjelp til å finne en jobb. Ferdighetene fra gaming vil stå sentralt når det gjelder å skrive søknader og CV, og gaming vil være en gjennomgående aktivitet i kurset både for det sosiale og for å tilegne seg ferdigheter.

Kurset vil være veldig tilrettelagt for gamere, og ta i bruk mye av det en gamer en vant med fra før. Kommunikasjon vil foregå på Discord, en kommunikasjonsplattform gamere bruker mye allerede, og første møte vil bli online for å senke terskelen for folk med sosial angst til å delta.


Se gjerne brukerreisen for 1337LIFE her, for å forstå mer av opplegget i kurset, og gevinsten for brukeren ved å delta:

user_journey_spacedout_new
.pdf
Last ned PDF • 2.13MB






Vi leverte konseptet til NAV med et roadmap for dem til å kunne realisere det.

Prosjektet ble utstilt på AHO Works, og nominert til prisen for materiell utforskning og estetisk opplevelse.


 

bottom of page